Alles over haagplanten

Behaaglijkheid in de tuin

Voor velen is de tuin hun enige eigen stukje groen. Je kunt er genieten van je eigen stukje natuur, in ravotten als je klein bent, je helemaal laten gaan maar ook helemaal tot rust komen. Privacy is dan ook erg belangrijk. Je behaaglijk voelen zou je ook kunnen zeggen. En daar komt de inrichting van jouw tuin om te hoek kijken.

Een van de meest bepalende elementen in de tuin is vaak de omheining die zorgt voor privacy. Een schutting of muur zijn veelgebruikte elementen. Een groener alternatief is de haag. Een eeuwenoud verschijnsel waarbij een struik of boom in vorm wordt gesnoeid waardoor een dicht, vaak ondoordringbaar geheel ontstaat. Een haag kan ook worden gebruikt om de tuin op te delen in verschillende plekken waar het prettig vertoeven is.

Er zijn veel soorten hagen met ieder hun eigen uitstraling. De meest gebruikte (en misschien ook wel bekendste) is de beukenhaag of de Fagus sylvatica. In de winter blijft het blad verdord aan deze plant hangen waardoor deze het hele jaar door voor privacy zorgt. Er zijn ook wintergroene haagplanten waarbij de haag het hele jaar door groen oogt. Bekende voorbeelden hiervan zijn de haagconifeer, hulst, laurier, liguster en taxus.

Wanneer kan ik hagen planten?

Bij Neutkens Planten- en bomencentrum kun je het hele jaar terecht voor een groot assortiment haagplanten. Je kan dus het hele jaar door hagen aanplanten; zeker wanneer je een lage haag wilt aanplanten. Voor hogere hagen adviseren wij om tussen medio oktober en april de spade in de grond te steken. Die periode noemen we nu even het “winterseizoen”. In deze periode vindt je de grootste keuze tegen de meest aantrekkelijkste prijs. Dat heeft de maken met de wijze waarop je planten kunt planten.

Planten die je in het winterseizoen koopt bieden we vaak aan uit de volle grond met een kluit of zogenaamde blote wortel. Deze planten worden direct bij de kweker uit de grond gestoken. Omdat de planten in rust zijn kunnen ze dit verdragen en is het risico op afsterven minimaal. In de lente en zomer is dit niet mogelijk omdat de planten flink groeien en al hun wortels nodig hebben om het blad van voldoende water te voorzien. Dan kun je wel hagen planten die in een pot zijn gekweekt. De wortels van deze planten raken bij het verwijderen van de pot namelijk niet beschadigd waardoor de plant in de grond prima verder kan groeien.

Omdat potgekweekte planten meer arbeid vragen en meer materiaal zijn deze over het algemeen iets duurder dan planten uit de volle grond. Dit geldt zeker voor grotere maatvoeringen. Wil je dus een haag van 2 meter hoog planten in jouw tuin, kies er dan voor om deze tussen medio oktober en april aan te planten. Ook midden in de winter is daarbij prima mogelijk; behalve als de spade de bevroren grond niet in kan. Een eventuele vorstperiode direct na het planten van jouw haag is geen probleem. Eenmaal in de grond zijn de planten volledig winterhard.

Welke haagplant kies ik?

Voor de keuze van jouw favoriete haagplant adviseren we je graag. Met de beukenhaag zit je altijd goed. In de meeste gevallen is dit ook de voordeligste keuze. Wil je juist in de winter ook tegen een groene haag aankijken dan is een conifeer meestal de voordeligste keuze. Er zijn hierin veel verschillende soorten met ieder hun eigen kleur. Veelgekozen soorten zijn de Thuja occidentalis ‘Brabant’ en de iets donkere Thuja plicata ‘Excelsa’ of ‘ Martin’. Daarna volgt de laurier, de hulst en de taxus. De Laurier is over het algemeen vooral geschikt voor hogere hagen, maar er is ook een Portugese laurier met een iets compactere groei. Dit is de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’.

Naast deze veelgebruikte soorten is ons assortiment nog veel ruimer. We laten je deze keuzemogelijkheden graag zien in onze winkel!

Alles over haagplanten

haagplanten in uw tuin


Hamamelis of toverhazelaar bloeit in de wintermaanden

Hamamelis of toverhazelaar

Geurige bloemen, een kleurrijk winterbeeld en een prachtige groeivorm maken van deze heester een gewild object voor elke tuin. De naam van de plant is al even sprookjesachtig als zijn voorkomen. Lees hier alles over de toverhazelaar en zijn familie.

Sommige planten zijn te mooi om links te laten liggen. Gewoonweg omdat ze fantastisch bloeien, heerlijk geuren of elk seizoen weer tot de verbeelding spreken. Neem je al deze eigenschappen bij elkaar dan voldoen er maar enkele planten, waaronder de toverhazelaar dus. Toch is er wel een maar, en dat is de grootte van deze plant. De struik kan namelijk enkele meters hoog worden en is ook het mooiste als hij in zijn natuurlijke vorm kan doorgroeien. Die vorm is omgekeerd piramidaal; naar boven toe waaieren te takken steeds verder uit. Snoeien is mogelijk maar dan gaat die karakteristieke vorm verloren.

Geef de Hamamelis dus de ruimte. Bij voorkeur een open plaats in de zon. De struik is bijzonder goed te combineren met vaste planten en kleinere struiken. De plant heeft een open structuur waardoor er voldoende licht doordringt tot onder de plant.

Welke soorten zijn verkrijgbaar?

Op zijn mooist is de hamamelis in de wintermaanden wanneer de bloei verschijnt aan de kale takken. Meestal begint de bloei ergens in januari en gaat deze door tot aan maart afhankelijk van het weer. De meest bekende variant is de geelbloeiende Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ of Hamamelis mollis ‘Pallida’. Er zijn echter ook soorten met oranje en rode bloemen. Neem bijvoorbeeld de oranje bloeiende Hamamelis intermedia ‘Jelena’ en de rode Hamamelis intermedia ‘Diane’.

Na de bloei duurt het even voordat de bladeren verschijnen in mei. Het blad heeft een sterke gelijkenis met de gewone hazelaar (Corylus). Daar is de plant ook directe familie van. Het blad is eigenlijk niet heel bijzonder te noemen en heeft een doffe uitstraling. In de zomermaanden valt de heester het minst op maar dan zijn er genoeg bloemen en planten die de show stelen. De tuinplant is dan slechts onderdeel van het decor.

Tot aan het najaar, want dan zet de toverhazelaar zich nog eenmaal in de kijker. De bladeren verkleuren dan van geel tot oranje en rood. Het levert een spectaculair plaatje op.

Waar plant ik de toverhazelaar?

Zet deze tuinplant op een zonnige plaats in uw tuin en zorg voor voldoende ruimte. Naar boven toe zal de struik in de breedte uitgroeien tot 3 meter of iets meer. De tuinplant verlangt een zurige grond. Voeg daarom in het plantgat tuinturf toe voordat u de kluit in de grond plaatst. Bij Neutkens Planten- en bomencentrum verkopen we de toverhazelaar in pot het hele jaar door. U kunt deze planten het hele jaar door aanplanten.

Maak voordat u gaat planten een flink plantgat dat iets breder en dieper is dan de kluit. Zorg ervoor dat de grond goed los is en vermeng de tuinturf door de aarde. Dompel de kluit van de hamamelis onder in een emmer met water zodat de kluit zich goed volzuigt. Verwijder vervolgens de pot en zet de kluit op de goede hoogte in het plantgat. De bovenzijde van de kluit moet ongeveer gelijkstaan met het grondniveau in uw tuin.

Kan ik de toverhazelaar snoeien?

Omdat de struik aardig groot kan worden is snoeien soms nodig. Snoeien is geen probleem maar kan de vorm van de struik wel aantasten. Probeer daarom om de struik niet al te vaak te snoeien maar gericht takken weg te knippen. Het beste kunt u de struik in de winter of net na de bloei snoeien.


hortensia macrophylla 'bodensee' bloeit in de zomer en het najaar

Een nieuw plantseizoen

De zomer draait op volle toeren en begint al bijna aan de tweede helft. Impliciet betekent dat ook dat het najaar dichterbij komt. Het is juist nu een goed idee om uw borders aan te planten. Natuurlijk kan er tegenwoordig jaarrond aangeplant worden maar het najaar en de winter blijven interessant om vele redenen.

Ten eerste neemt het aanbod de komende periode een vlucht. Bijna alle soorten zijn weer leverbaar en dat betekent dat u heel wat te kiezen heeft. Vanaf medio oktober zijn er ook weer veel planten leverbaar uit de volle grond. Denk aan beukenplanten voor uw haag en grotere laurier- en conifeerstruiken.

In augustus en september neemt de vochtigheid toe. In de nachten koelt het sterker af waardoor dauwdruppels ontstaan. Deze houden de grond langer vochtig. De groei van planten neemt tevens af waardoor ze minder vocht vragen. Planten hebben dus over het algemeen met minder moeite met aangroeien. Dat scheelt u toch een keer water geven.

We hadden het er zojuist al over maar planten groeien nog. Ook in het najaar zijn planten nog actief met de ontwikkeling van wortels en in mindere mate het blad. Door te planten in deze periode leggen de planten een goede basis aan voor het volgende groeiseizoen. Op die manier kunt u volgend jaar al meteen genieten van uw pas aangelegde border of tuin.


Rosa 'Leonardo Da Vinci' aanplanten

Aanplanten in de winter

Het voorjaar nadert met rasse schreden. Met de late winterzon erbij is het alweer heerlijk klussen in de tuin. Maar ook zonder die zon is het zeker geen verkeerd idee om juist nu te beginnen met het planten. Omdat de meeste planten in rust zijn kunt u zorgeloos planten en verplanten. De bodem warmt de komende weken langzaam op waardoor veel planten met hun wortelgroei beginnen.

Tot en met april kunt u nog (haag)planten met een blote wortel of kluit planten. Deze planten staan niet in pot maar worden vers uit de aarde gerooid. Potgekweekte planten kunt u het hele jaar door aanplanten. Dat komt omdat er geen wortels van de plant worden afgestoken bij het verplanten, ze staan immers in pot en de wortels blijven heel.

Voor u levert het vroeg planten van uw heesters, vaste planten, hagen en bomen diverse voordelen op. Vroeg aangeplante planten maken een vliegensvlugge start. Planten uit de volle grond kunnen rustig wennen aan de oplopende temperaturen. Dat maakt ze in het voorjaar vaak beter bestand tegen een drogere periode en zal ook resulteren in een goede aangroei.

De potgekweekte planten zijn voor hun groei niet meteen afhankelijk van de voeding in een pot maar kunnen putten uit een hele tuin vol aarde. En dat levert vaak al mooie volle planten op. Een mooi voorbeeld zijn vaste planten en rozen. Wanneer deze nu geplant worden geven deze planten dit voorjaar en zomer al bloemen. In ons plantencentrum vindt u een uitgebreid assortiment. De rozen zijn al gesnoeid en klaar voor een voortvarende start. In april zullen de rozen al flinke scheuten ontwikkelen waaraan later de bloemen zullen verschijnen.

Daarnaast kosten planten met een blote wortel of kluit vaak veel minder dan een soortgelijke potgekweekte plant. Vooral het planten een haag is juist nu erg gunstig. Denk dan aan beuken, coniferen, hulst en laurier.

Natuurlijk kan het nog altijd vriezen horen we u denken. Tuinplanten zijn gelukkig over het algemeen goed winterhard. Eenmaal aangeplant hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Aanplanten met vorst in de grond is natuurlijk geen optie. Dan wacht u beter weer op de eerste lenteachtige dag.


Hydrangea Limelight

hortensia Limelight

Hortensia’s vormen een grote groep tuinplanten. Bij velen is de hortensia een bekende plant. Net als de roos is er bijna geen tuin zonder een hortensia. Een van de mooiste hortensia’s volgens ons is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’. Dit is een pluimhortensia net zoals alle andere Hydrangea paniculata. Deze groep hortensia’s heeft drie grote voordelen: ze doen het ook meer dan prima in de volle zon, hebben sterke stengels en zijn uitermate gemakkelijk in onderhoud. Het enige onderhoud wat deze hortensia verlangt is een snoeibeurt halverwege maart. De bloemen van dit type hortensia verschijnen in de zomer aan de nieuwe scheuten. In een paar maanden tijd ontwikkeld zich een plant van ongeveer een meter hoog.

Heel opvallend aan de hortensia Limelight is de groenwitte bloemkleur. Tegen het donkergroene blad lijken de bloempluimen te stralen. De naam van deze hortensia is dan ook erg goed gekozen. Tegen het einde van de bloei verkleuren de pluimen en groener met een zweempje roze. U kunt ze vanaf die tijd ook prima gebruiken als droogbloem. In de winter verdort de bloem maar blijven de blaadjes in tact. Dat geeft een erg mooi gezicht bij sneeuwval.

De hortensia Limelight hebben we jaarrond op ons planten- en bomencentrum staan. De hortensia is altijd te planten en geeft vaak al in het eerste jaar bloemen. Een kleiner broertje is de Hydrangea paniculata Little Lime met een bescheiden hoogte van 70 a 80 centimeter. Ideaal voor wanneer u minder ruimte heeft of iets lagers zoekt. Online bestellen kan ook. Bekijk deze planten hier in onze webwinkel.


Hanging baskets kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum

Zomerbloeiers en hangpotten

Het voorjaarsseizoen is in volle gang. De potten op het terras kunnen weer zonder zorgen gevuld worden met de meest prachtige zomerbloeiers.

Onze zomerbloeiers,

Er zijn veel verschillende zomerbloeiers in talrijke kleuren. In ons plantencentrum is het ooit lastig een keuze maken tussen al die prachtige kleuren en verschillende bloemen. Daarnaast vraagt de ene soort meer verzorging dan anderen. Traditioneel zijn de geraniums echte toppers. Het zijn makkelijke bloeiers en bovendien makkelijk te verzorgen. Ze verschijnen in steeds meer leuke kleuren en bloeien tot aan de vorst ongemoeid door. Geraniums worden veelal in balkonbakken gezet maar doen het ook prima in de tuin mits de grond maar lekker veel voeding bevat. Hangende geraniums groeien over de rand heen en vormen flinke met bloemen bezaaide bossen.

In ons plantencentrum vindt u ook erg veel verschillende grotere kuipplanten zoals de fuchsia, solanum, lantana en struikmagriet. Een topper van de laatste jaren is de dipladenia. Deze klimmer bloeit onuitputbaar tot aan de vorst. Ook in natte zomers blijft deze plant gewoon doorbloeien. In ons plantencentrum vindt u rode, diverse roze en wit bloeiende soorten. Ook voor bijzondere kuipplanten bent u bij ons aan het goede adres. We voeren een wisselend en zeker niet alledaags assortiment aan waar voor iedereen wel wat wils bij staat.

Hangplanten en hanging baskets,

Een waar feest zijn de hanging baskets waarmee onze kas vol hangt. Ieder hangpot is volgeplant met meerdere zomerbloeiers, soms van één soort maar ook erg mooie combinaties waarvan u de hele zomer kunt genieten. Het enige wat ze nodig hebben is water en voeding en soms wat plukwerk. De meeste planten bloeien moeiteloos door. Hanging baskets kunt u natuurlijk ophangen maar ook erg goed overplanten in een terraspot. De planten hangen sierlijk over de potrand maar vullen zich ook goed aan de bovenzijde.

Wilt u liever zelf aan de slag dan vindt u bij ons allerlei eenjarige hangplantjes in kleinere potten. Combineer verschillende kleuren, bladtinten en groeiwijzen en vorm prachtig gevulde terrasbakken. Komt u er even niet uit laat u dan inspireren door onze medewerkers. Kies onder andere uit tientallen kleuren millionbells, surfina, begonia, hangverbena, helichrysum, scaevola en bacopa. Het assortiment is gewoonweg te groot om hier helemaal uiteen te zetten!


eerste voorjaarskriebels bij Neutkens Planten- en bomencentrum - de eerste bloeiers

Eerste voorjaarskriebels

Februari is de laatste echte wintermaand. Het kan nog flink vriezen maar de zon doet ook al goede zaken. De natuur weet dat maar al te goed. Sommige vogels zingen alweer uit volle borst en een aantal planten laten zich al van hun mooiste kant zien. Bekend zijn de sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen. Ook hier op het plantencentrum is dat duidelijk te merken.

Welke planten bloeien in februari?

Er zijn al verschillende struiken, vaste planten en bomen die niet kunnen wachten op april. Ze stelen de show door juist nu al te pronken met hun bloei. Een prachtig voorbeeld is de toverhazelaar of Hamamelis. De geel gefranjerde bloemen verschijnen aan het nog kale hout en verspreiden een zacht zoete geur. Tegenwoordig zijn er ook variëteiten met oranje en zelfs rood gekleurde bloemen.

Ook de Viburnum x bodnantense is er vroeg bij. Eigenlijk bloeit deze heester de hele winter lang met roze, tevens geurende bloemen. Ze doen het ook prachtig in een vaas. Minder bekend maar even fraai is de Corylopsis pauciflora of schijnhazelaar met crèmegele bellen.

Wintergroen en in februari bloeiend is de Camelia. De bloemen hebben wat weg van rozen en zijn er heel veel tinten roze, rood en wit. In ons plantencentrum vindt u een uitgebreid assortiment. Subtieler maar niet minder mooi is de Sarcococca of Vleesbes. Een klein wintergroen heestertje met kleine witte bloemetjes die sterk geuren. Deze kan ook uitstekend in de schaduw worden geplant.

Naast al deze heesters zijn er ook bomen en klimplanten die hun bloemen al tentoonspreiden. Neem bijvoorbeeld de Prunus autumnalis. Een sierkers die in de herfst al begint met zijn bloei en dat de hele winter volhoudt. De tweede naam herbergt het Latijnse ‘autumnum’ wat herfst betekent. Een klimplant die in de winter bloeit is de winterjasmijn. Met de groene twijgen en de kleine felgele bloemetjes fleurt deze plant uw tuin in de winter goed op. Kom de planten in ons plantencentrum bekijken. Als u niet kunt wachten besteld u ze gemakkelijk in onze webshop. De linkjes in dit blog verwijzen u meteen naar de juiste plant.


Nieuwe site Neutkens planten- en bomencentrum

Welkom op de nieuwe site

Het zal wellicht even wennen zijn maar we weten bijna zeker dat u zich snel thuisvoelt. Met alle nieuwe technologische ontwikkelingen was onze oude site aardig verouderd. Daarom presenteren wij u nu met (gepaste) trots onze nieuwe website! Klik maar eens rond over de site en laat u inspireren. Wij zijn er voor particulieren, hoveniers, architecten en cultuurtechnische bedrijven. Kortom voor iedereen die zich met groen bezig houdt! Ook op een tablet of smartphone is het nu goed online bladeren.

U vindt hier alles over ons plantencentrum, ons assortiment, wat wij kunnen betekenen voor professials zoals hoveniers en tuinarchitecten en voor andere bedrijven en promoties. Nieuw zijn onze inspiratiepagina’s, zodat u voordat u langskomt alvast kunt proeven van een aantal sferen.

Sinds 2013 zijn we als plantencentrum ook online actief in de vorm van een webshop. U koopt dus dezelfde planten als in ons plantencentrum net zo gemakkelijk online. En al die planten worden door onze eigen bezorgers gewoon bij u aan huis geleverd. Natuurlijk met dezelfde kwaliteit en klantgerichtheid die u van ons gewend bent.

Naast de website hebben we de laatste jaren ook als bedrijf een metamorfose doorgemaakt. Een vernieuwde entree, koffieruimte en groter areaal planten maken het voor iedereen prettig om langs te komen en te genieten.

Niet alles is veranderd bij Neutkens. Zo zijn we nog altijd sterk klant- en servicegericht, hebben we hier echte kennis van planten en verkopen we alleen planten van de beste kwaliteit. Hier gaan we zeker mee door, zodat we ons blijven onderscheiden van andere gelijkwaardige bedrijven. Kijk alvast goed rond en kom gerust eens langs bij ons planten- en bomencentrum voor een aankoop, advies of gewoon een kop koffie.

Vriendelijke groeten,

Het hele team van Neutkens Planten- en bomencentrum B.V.

Voor goede tuinplanten!


Nieuw wagenpark Neutkens planten- en bomencentrum

Euro 6 wagens

Bij Neutkens zitten we nooit stil. Afgelopen periode hebben we veel geïnvesteerd in transportmiddelen. Het wagenpark was stilaan verouderd en het aantal bezorgingen neemt toe . Zowel van particulieren als van bedrijven. Onze snel groeiende webshop tuinplantenwinkel.nl draagt hier zeker een steentje aan bij.

Onze bestelbussen en vrachtwagens zijn voorzien van de nieuwste techniek en voldoen aan de laatste milieunormen. Onze Volkswagen Crafter bestelbussen en Volvo trekker en Bakwagen zijn uitgerust met een euro-6 motor. Sinds 1993 stelt de Europese Commissie eisen aan de uitstoot van o.a. roetdeeltjes. Sinds de invoering zijn dieselmotoren veel schoner geworden. Tot wel 99% schoner dan voor 1993! In deze moderne tijd stellen grote steden steeds strengere eisen ten aanzien van luchtvervuiling die motoren veroorzaken. In steden als Amsterdam mogen al geen euro 1, 2, en 3 motoren komen. Met onze moderne lijn voertuigen hebben wij daar geen last van en kunnen we altijd uw bestelling bezorgen.

Onze wagens verschieten daarnaast van kleur. Het donkergroene maakt plaats voor crèmewit in de stijl van tuinplantenwinkel. Op alle zijden zijn de auto’s voorzien van de logos. Dit vergroot onze bekendheid zodat heel Nederland en België kan genieten van onze kwaliteit tuinplanten.

De planten kunnen gemakkelijk vervoerd worden in de bestelwagens. Bestellingen van de webshop worden met zorg netjes verpakt in dozen. Voor bomen zijn de dozen te klein dus voorzien wij deze op maat van een goede bescherming.  Zelfs onze leibomen kunnen we vervoeren in de bestelbussen. Echt grote bestellingen of planten die een groot volume hebben brengen we weg met een vrachtwagen met laadklep. Transport van de kwekers naar ons plantencentrum gebeurt grotendeels met een vrachtwagen met oplegger en onze bakwagens.

Met de vernieuwing kunnen we weer jaren vooruit en dragen we bij aan een schoner milieu. De lucht uit een euro 6 motor is zelfs schoner dan die in een gemiddelde stad. Onze bezorgers brengen uw planten graag thuis. Laat u informeren in ons plantencentrum en kijk hier online.