Dakbomen


Dakbomen zoals de dak plataan en dak-amberboom bij Neutkens planten en bomencentrum

Een dakboom is eigenlijk ook een leiboom. Alleen ligt hier het rek als een ‘dak’ op de stam. Met dakbomen kunt u op een natuurlijke manier schaduw aanbrengen. Bijvoorbeeld bij een terras of zithoek in de tuin. Een dakboom creëert een intieme sfeer. Het bladerdek zorgt in de zomer voor koelte. Het gefilterde licht geeft een mediterrane sfeer. Dakbomen worden door onszelf op het bedrijf ingeleid. Hiervoor worden bomen gebruikt die we selecteren van onze beste kwekers. Zo garanderen we een rechte stam en goede stamhoogte. Die stamhoogte kan enigszins variëren maar ligt meestal ronde de 240 centimeter.

Veelgebruikt als dakboom is de plataan. De twijgen zijn buigzaam en groeien snel. Het grote blad geeft veel schaduw en de afschilferende stam doet exotisch aan. Door het knotten van de dakplataan ontstaat een kenmerkende structuur van grillige takken. Een andere boomsoort die we veel gebruiken voor dakbomen is de moerbei. Deze groeit net als de plataan stevig door en groeit dus snel dicht. Het blad heeft een diepgroene kleur en glanst in de zon.

Naast deze snelle groeiers maken we ook gebruik van boomsoorten die het wat rustiger aan doen. De nadruk ligt bij deze bomen veeleer op hun sierwaarde. Neem bijvoorbeeld de amberboom. Een boom met stervormig blad dat in het najaar spectaculair verkleurt. De amberboom groeit bovendien mooi dicht. Een andere optie is de Daksierpeer of Pyrus salicifolia ‘Pendula’. Deze onderscheidt zich met zijn grijze blad en witte bloesem in het voorjaar.

Op ons bedrijf worden de rekken met zorg in de bomen gebonden.  We gebruiken hiervoor stevige metalen rekken die groen gelakt zijn. De rekmaat is 130 x 130 cm. Al onze dakbomen worden na goedkeuring voorzien van ons eigen Neutkens Kwaliteitscertificaat. Ook voor de dakbomen geldt dat ze altijd en overal in Nederland en België gratis bezorgd worden. Breng een bezoekje aan ons planten- en bomencentrum in Knegsel om het totale assortiment te kunnen bekijken.

Bekijk hier alle dakbomen