hortensia macrophylla 'bodensee' bloeit in de zomer en het najaar

Een nieuw plantseizoen

De zomer draait op volle toeren en begint al bijna aan de tweede helft. Impliciet betekent dat ook dat het najaar dichterbij komt. Het is juist nu een goed idee om uw borders aan te planten. Natuurlijk kan er tegenwoordig jaarrond aangeplant worden maar het najaar en de winter blijven interessant om vele redenen.

Ten eerste neemt het aanbod de komende periode een vlucht. Bijna alle soorten zijn weer leverbaar en dat betekent dat u heel wat te kiezen heeft. Vanaf medio oktober zijn er ook weer veel planten leverbaar uit de volle grond. Denk aan beukenplanten voor uw haag en grotere laurier- en conifeerstruiken.

In augustus en september neemt de vochtigheid toe. In de nachten koelt het sterker af waardoor dauwdruppels ontstaan. Deze houden de grond langer vochtig. De groei van planten neemt tevens af waardoor ze minder vocht vragen. Planten hebben dus over het algemeen met minder moeite met aangroeien. Dat scheelt u toch een keer water geven.

We hadden het er zojuist al over maar planten groeien nog. Ook in het najaar zijn planten nog actief met de ontwikkeling van wortels en in mindere mate het blad. Door te planten in deze periode leggen de planten een goede basis aan voor het volgende groeiseizoen. Op die manier kunt u volgend jaar al meteen genieten van uw pas aangelegde border of tuin.