Alles over haagplanten

Behaaglijkheid in de tuin

Voor velen is de tuin hun enige eigen stukje groen. Je kunt er genieten van je eigen stukje natuur, in ravotten als je klein bent, je helemaal laten gaan maar ook helemaal tot rust komen. Privacy is dan ook erg belangrijk. Je behaaglijk voelen zou je ook kunnen zeggen. En daar komt de inrichting van jouw tuin om te hoek kijken.

Een van de meest bepalende elementen in de tuin is vaak de omheining die zorgt voor privacy. Een schutting of muur zijn veelgebruikte elementen. Een groener alternatief is de haag. Een eeuwenoud verschijnsel waarbij een struik of boom in vorm wordt gesnoeid waardoor een dicht, vaak ondoordringbaar geheel ontstaat. Een haag kan ook worden gebruikt om de tuin op te delen in verschillende plekken waar het prettig vertoeven is.

Er zijn veel soorten hagen met ieder hun eigen uitstraling. De meest gebruikte (en misschien ook wel bekendste) is de beukenhaag of de Fagus sylvatica. In de winter blijft het blad verdord aan deze plant hangen waardoor deze het hele jaar door voor privacy zorgt. Er zijn ook wintergroene haagplanten waarbij de haag het hele jaar door groen oogt. Bekende voorbeelden hiervan zijn de haagconifeer, hulst, laurier, liguster en taxus.

Wanneer kan ik hagen planten?

Bij Neutkens Planten- en bomencentrum kun je het hele jaar terecht voor een groot assortiment haagplanten. Je kan dus het hele jaar door hagen aanplanten; zeker wanneer je een lage haag wilt aanplanten. Voor hogere hagen adviseren wij om tussen medio oktober en april de spade in de grond te steken. Die periode noemen we nu even het “winterseizoen”. In deze periode vindt je de grootste keuze tegen de meest aantrekkelijkste prijs. Dat heeft de maken met de wijze waarop je planten kunt planten.

Planten die je in het winterseizoen koopt bieden we vaak aan uit de volle grond met een kluit of zogenaamde blote wortel. Deze planten worden direct bij de kweker uit de grond gestoken. Omdat de planten in rust zijn kunnen ze dit verdragen en is het risico op afsterven minimaal. In de lente en zomer is dit niet mogelijk omdat de planten flink groeien en al hun wortels nodig hebben om het blad van voldoende water te voorzien. Dan kun je wel hagen planten die in een pot zijn gekweekt. De wortels van deze planten raken bij het verwijderen van de pot namelijk niet beschadigd waardoor de plant in de grond prima verder kan groeien.

Omdat potgekweekte planten meer arbeid vragen en meer materiaal zijn deze over het algemeen iets duurder dan planten uit de volle grond. Dit geldt zeker voor grotere maatvoeringen. Wil je dus een haag van 2 meter hoog planten in jouw tuin, kies er dan voor om deze tussen medio oktober en april aan te planten. Ook midden in de winter is daarbij prima mogelijk; behalve als de spade de bevroren grond niet in kan. Een eventuele vorstperiode direct na het planten van jouw haag is geen probleem. Eenmaal in de grond zijn de planten volledig winterhard.

Welke haagplant kies ik?

Voor de keuze van jouw favoriete haagplant adviseren we je graag. Met de beukenhaag zit je altijd goed. In de meeste gevallen is dit ook de voordeligste keuze. Wil je juist in de winter ook tegen een groene haag aankijken dan is een conifeer meestal de voordeligste keuze. Er zijn hierin veel verschillende soorten met ieder hun eigen kleur. Veelgekozen soorten zijn de Thuja occidentalis ‘Brabant’ en de iets donkere Thuja plicata ‘Excelsa’ of ‘ Martin’. Daarna volgt de laurier, de hulst en de taxus. De Laurier is over het algemeen vooral geschikt voor hogere hagen, maar er is ook een Portugese laurier met een iets compactere groei. Dit is de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’.

Naast deze veelgebruikte soorten is ons assortiment nog veel ruimer. We laten je deze keuzemogelijkheden graag zien in onze winkel!

Alles over haagplanten

haagplanten in uw tuin