Hamamelis of toverhazelaar bloeit in de wintermaanden

Hamamelis of toverhazelaar

Geurige bloemen, een kleurrijk winterbeeld en een prachtige groeivorm maken van deze heester een gewild object voor elke tuin. De naam van de plant is al even sprookjesachtig als zijn voorkomen. Lees hier alles over de toverhazelaar en zijn familie.

Sommige planten zijn te mooi om links te laten liggen. Gewoonweg omdat ze fantastisch bloeien, heerlijk geuren of elk seizoen weer tot de verbeelding spreken. Neem je al deze eigenschappen bij elkaar dan voldoen er maar enkele planten, waaronder de toverhazelaar dus. Toch is er wel een maar, en dat is de grootte van deze plant. De struik kan namelijk enkele meters hoog worden en is ook het mooiste als hij in zijn natuurlijke vorm kan doorgroeien. Die vorm is omgekeerd piramidaal; naar boven toe waaieren te takken steeds verder uit. Snoeien is mogelijk maar dan gaat die karakteristieke vorm verloren.

Geef de Hamamelis dus de ruimte. Bij voorkeur een open plaats in de zon. De struik is bijzonder goed te combineren met vaste planten en kleinere struiken. De plant heeft een open structuur waardoor er voldoende licht doordringt tot onder de plant.

Welke soorten zijn verkrijgbaar?

Op zijn mooist is de hamamelis in de wintermaanden wanneer de bloei verschijnt aan de kale takken. Meestal begint de bloei ergens in januari en gaat deze door tot aan maart afhankelijk van het weer. De meest bekende variant is de geelbloeiende Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ of Hamamelis mollis ‘Pallida’. Er zijn echter ook soorten met oranje en rode bloemen. Neem bijvoorbeeld de oranje bloeiende Hamamelis intermedia ‘Jelena’ en de rode Hamamelis intermedia ‘Diane’.

Na de bloei duurt het even voordat de bladeren verschijnen in mei. Het blad heeft een sterke gelijkenis met de gewone hazelaar (Corylus). Daar is de plant ook directe familie van. Het blad is eigenlijk niet heel bijzonder te noemen en heeft een doffe uitstraling. In de zomermaanden valt de heester het minst op maar dan zijn er genoeg bloemen en planten die de show stelen. De tuinplant is dan slechts onderdeel van het decor.

Tot aan het najaar, want dan zet de toverhazelaar zich nog eenmaal in de kijker. De bladeren verkleuren dan van geel tot oranje en rood. Het levert een spectaculair plaatje op.

Waar plant ik de toverhazelaar?

Zet deze tuinplant op een zonnige plaats in uw tuin en zorg voor voldoende ruimte. Naar boven toe zal de struik in de breedte uitgroeien tot 3 meter of iets meer. De tuinplant verlangt een zurige grond. Voeg daarom in het plantgat tuinturf toe voordat u de kluit in de grond plaatst. Bij Neutkens Planten- en bomencentrum verkopen we de toverhazelaar in pot het hele jaar door. U kunt deze planten het hele jaar door aanplanten.

Maak voordat u gaat planten een flink plantgat dat iets breder en dieper is dan de kluit. Zorg ervoor dat de grond goed los is en vermeng de tuinturf door de aarde. Dompel de kluit van de hamamelis onder in een emmer met water zodat de kluit zich goed volzuigt. Verwijder vervolgens de pot en zet de kluit op de goede hoogte in het plantgat. De bovenzijde van de kluit moet ongeveer gelijkstaan met het grondniveau in uw tuin.

Kan ik de toverhazelaar snoeien?

Omdat de struik aardig groot kan worden is snoeien soms nodig. Snoeien is geen probleem maar kan de vorm van de struik wel aantasten. Probeer daarom om de struik niet al te vaak te snoeien maar gericht takken weg te knippen. Het beste kunt u de struik in de winter of net na de bloei snoeien.