Rosa 'Leonardo Da Vinci' aanplanten

Aanplanten in de winter

Het voorjaar nadert met rasse schreden. Met de late winterzon erbij is het alweer heerlijk klussen in de tuin. Maar ook zonder die zon is het zeker geen verkeerd idee om juist nu te beginnen met het planten. Omdat de meeste planten in rust zijn kunt u zorgeloos planten en verplanten. De bodem warmt de komende weken langzaam op waardoor veel planten met hun wortelgroei beginnen.

Tot en met april kunt u nog (haag)planten met een blote wortel of kluit planten. Deze planten staan niet in pot maar worden vers uit de aarde gerooid. Potgekweekte planten kunt u het hele jaar door aanplanten. Dat komt omdat er geen wortels van de plant worden afgestoken bij het verplanten, ze staan immers in pot en de wortels blijven heel.

Voor u levert het vroeg planten van uw heesters, vaste planten, hagen en bomen diverse voordelen op. Vroeg aangeplante planten maken een vliegensvlugge start. Planten uit de volle grond kunnen rustig wennen aan de oplopende temperaturen. Dat maakt ze in het voorjaar vaak beter bestand tegen een drogere periode en zal ook resulteren in een goede aangroei.

De potgekweekte planten zijn voor hun groei niet meteen afhankelijk van de voeding in een pot maar kunnen putten uit een hele tuin vol aarde. En dat levert vaak al mooie volle planten op. Een mooi voorbeeld zijn vaste planten en rozen. Wanneer deze nu geplant worden geven deze planten dit voorjaar en zomer al bloemen. In ons plantencentrum vindt u een uitgebreid assortiment. De rozen zijn al gesnoeid en klaar voor een voortvarende start. In april zullen de rozen al flinke scheuten ontwikkelen waaraan later de bloemen zullen verschijnen.

Daarnaast kosten planten met een blote wortel of kluit vaak veel minder dan een soortgelijke potgekweekte plant. Vooral het planten een haag is juist nu erg gunstig. Denk dan aan beuken, coniferen, hulst en laurier.

Natuurlijk kan het nog altijd vriezen horen we u denken. Tuinplanten zijn gelukkig over het algemeen goed winterhard. Eenmaal aangeplant hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Aanplanten met vorst in de grond is natuurlijk geen optie. Dan wacht u beter weer op de eerste lenteachtige dag.