Heesters


Heesters en Cornus kousa satomi - Kornoelje kopen bij Neutkens

Planten die vanuit de grond meerdere houtachtige stammen ontwikkelen, worden heesters genoemd. Het is een groep planten met zeer uiteenlopende groei- en bloeiwijzen. Heesters kunnen ook prachtig gekleurde of gevormde bladeren hebben of opvallende vruchten. Gecombineerd kan dat veel sierwaarde opleveren. Op ons plantencentrum vindt u een uitgebreid assortiment heesters. Denk bijvoorbeeld aan de hortensia, rozen en rhododendrons. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de grootste heestergroepen.

Populaire groepen heesters

Azalea´s

Azalea’s voelen zich, in tegenstelling tot Rhododendrons, veel beter thuis op zonnige plaatsen in de tuin. Deze uitbundig bloeiende heesters zorgen voor een feest in het voorjaar. Bij Neutkens Planten- en Bomencentrum vindt u een ruim assortiment aan bloemkleuren. We bieden ook bladverliezende azalea’s aan. Deze Azalea mollis soorten bloeien in het voorjaar op het kale hout en zijn erg mooi. De bloemen zijn groter dan de groenblijvende soorten. Bij het planten van Azalea’s is het raadzaam een flinke hoeveelheid tuinturf in het plantgat te verwerken. Meng de tuinturf goed door de bestaande grond.

Azalea japonica Kirstin - Japanse azalea - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Het online aanbod Azalea's bekijken? Klik hier!

Camelia´s

In het vroege voorjaar bloeit Camellia japonica met grote bloemen. De roos van het voorjaar is daarom een benaming die niet zou misstaan voor deze tuinplant!  Deze prachtige groenblijvende heester voelt zich het beste thuis op een beschutte plek in de tuin. Late nachtvorst kan de ontluikende bloemknoppen namelijk schade toebrengen. Na de bloei is de Camelia getooid met glanzend groene bladeren. Van Camellia japonica is een ruim assortiment aanwezig op ons plantencentrum. Ook in dubbelbloemige variëteiten en in verschillende maten.

De Camellia sasanqua is de herfstcamelia. Deze licht geurende soort begint in november al te bloeien en gaat daar soms mee door tot aan het voorjaar. Ze bloeien enkelbloemig  in de kleuren wit, rood of roze met een geel hartje. Beide soorten zijn een aanwinst voor iedere tuin!

Camelia - Camellia Japonica -Camellia sasanqua - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Het online aanbod Camelia's bekijken? Klik hier!

Hortensia’s

Hydrangea, ofwel in het Nederlands de Hortensia, bloeit bijna het langst van alle heesters. Vooral de uitbloeiperiode is erg lang. Hortensia’s verschijnen de laatste tijd in steeds meer prachtige kleuren. Er zijn er zelfs met zwarte stengels (Black Steel Hortensia) verkrijgbaar.

We kunnen twee grote groepen onderscheiden binnen de categorie Hortensia. De Boerenhortensia en de Pluimhortensia. De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) bloeit met grote witte of roze, vaak puntige bloemtuilen, die bij sommige variëteiten later rood verkleuren. Deze kunnen in het vroege voorjaar helemaal worden terug geknipt. Een hele mooie variant is de Hydrangea ‘Limelight’ met zijn stevige takken en limoengroene bloemen. Het mooie is dat deze hortensia nu ook te koop is in een kleine variant, namelijk de Hydrangea ‘Little Lime’.

De gewone of Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) heeft bolle bloemtuilen en is te verkrijgen in veel meer verschillende kleuren. Deze soorten zijn niet zomaar aan de grond af te knippen. Dan bloeien ze het volgende jaar niet. Hier moeten enkel de oude en uitgebloeide takken verwijderd worden.

Daarnaast hebben ook nieuwe doorbloeiende hortensia’s in verschillende bloemkleuren te koop. Dit zijn soorten die op eenjarig hout bloeien. Voorbeelden hiervan zijn de Hydrangea ‘Endless Summer’ en de Hydrangea ‘Forever & Ever’.

Hydrangea paniculata Limelight - Pluimhortensia - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Het online aanbod Hortensia's bekijken? Klik hier!

Rhododendrons

Met zijn geweldige bloemenpracht en groenblijvende eigenschap is de Rhododendron een gewaardeerde sierheester. Rhododendrons worden al sinds mensenheugenis als sierheester aangeplant in tuin en park. Deze tuinplant groeit zeer goed in de (half)schaduw. Ze bloeien tussen eind maart en begin juni, afhankelijk van het weer en de soort. 

Naast de veel toegepaste soorten als de Rhododendron ponticum of Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’ bestaan er vele andere varianten, onderverdeeld in verschillende groepen. Binnen die groepen worden diverse variëteiten aangeboden op ons planten- en bomencentrum. Zo zijn er ook enkele schitterende bontbladige soorten.

Als u een kleine tuin bezit dan kan een normale Rhododendron veel te groot worden. Neem dan een Dwergrhododendron. Ze groeien zeer traag en worden meestal niet veel hoger dan een halve meter. De Japanse soort Rhododendron yakushimanum groeit ook traag, maar bloeit met grotere bloemen dan een Dwergrhododendron. Deze soort kan, afhankelijk van de variëteit, anderhalve meter hoog worden.

Rhododendron Catawbiense Grandiflorum - Rododendron kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Het online aanbod Rhododendrons bekijken? Klik hier!

Buxusvormen

Buxus sempervirens - Palmboompje - buxusvorm - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum

Buxus is wellicht de meeste geschikte tuinplant voor vormsnoei. Daarnaast is hij ook te knippen als een strakke haag. Gesnoeide buxusvormen zijn niet alleen mooi maar ze geven ook structuur aan uw tuin. Zeker in de winter als de borders kaal vallen. 

Als u buxusbollen in verschillende hoogtes tegen elkaar aan zet, creëert u een zogenaamde Buxuswolk. Het is erg mooi en staat chique. Op ons Planten- en bomencentrum wordt Buxus in vele vormen en maten aangeboden. 

Een prachtig en zeker zo mooi alternatief voor de buxus is de Ilex ‘Dark Green’.

Het online aanbod Buxus bekijken? Klik hier!

Dwergconiferen

Dwergconiferen - Thuja - Chamaecyparis - Juniperus - Abies - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum

Dwergconiferen blijven klein en groeien erg traag. De naam zegt het eigenlijk al. Dit in tegenstelling tot hun grote broers die soms wel hoog kunnen worden. Door hun compacte groeiwijze zijn dwergconifeertjes ideale tuinplanten voor in kleinere borders.

Een combinatie van veelal opvallend gekleurde dwergconiferen zorgen met elkaar voor een leuk kleurenspel. Voorbeelden hiervan zijn de Chamaecyparis ‘Baby Blue’ en ‘Sungold’, Juniperus ‘Lime Glow’ of Thuja ‘Golden Tuffet’. Plant ze aan in kleine groepen met hiertussen solitairs zodat ze optimaal tot hun recht komen. Bij Neutkens Planten- en Bomencentrum hebben we een mooie selectie voor u gemaakt.

Het online aanbod Dwergconiferen bekijken? Klik hier!

Japanse Esdoorns

Japanse esdoorn - Acer - Acer palmatum Atropurpureum - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum

Wonderschoon zijn de vele variëteiten van de Japanse Esdoorns. Ze vallen vooral op door hun prachtige blad in diverse vormen. Het is er van stervorming tot zeer fijn ingesneden en van groen tot purperrood. Japanse esdoorns hebben u het hele jaar door iets moois te bieden. In het voorjaar is het een prachtig gezicht om de knoppen te zien ontluiken, waarna het frisse en fragiele blad speelt met de vroege voorjaarszon. In het najaar verkleuren de bladeren van felgeel tot rood. Alweer een adembenemend schouwspel.

Japanse Esdoorns zijn door hun beperkte grootte ideale struiken voor bijna elke tuin. Zeker met grindvlakken, rotspartijen en vijvers gaan deze heesters goed samen. De zeer fijn gebladerde Acer palmatum ‘Dissectum’ is een veel verkochte variant, maar ook naar de wat grovere, roodbladige Acer palmatum ‘Atropurpureum’  wordt veel gevraagd. 

Het online aanbod Japanse Esdoorns bekijken? Klik hier!

Skimmia’s

Skimmia japonica - Skimmia - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum

Het geslacht Skimmia is een oudgediende in de plantenwereld maar daarom niet minder interessant. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe variëteiten bijgekomen. Met kerst zijn de takjes van Skimmia ‘Rubella’ erg in trek. Ook in de tuin zijn de immer groenblijvende Skimmia’s een aanwinst. In de winter zijn ze op hun mooist. In het voorjaar springen de bloemhoofdjes open en bloeit de Skimmia wit. Vrouwelijke planten tooien zich met mooie rode bessen in de herfst en winter. Vaak ook nog gecombineerd met witte bloemhoofdjes.

Op ons plantencentrum bieden we een heel mooi assortiment Skimmia aan. Soorten die u elders zelden vindt. Een mooie besdrager is de Skimmia ‘Red Diamond’. Daarnaast is er bijvoorbeeld de prachtige laagblijvende Skimmia ‘Magic Marlot’. Deze variant zorgt ook in de zomer voor een leuk accent door het bontgekleurde blad. Verder zijn de met groene bloemhoofden uitgeruste soorten als de Skimmia ‘Finchy’, in opkomst.

Het online aanbod Skimmia's bekijken? Klik hier!

Vlinderstruiken

Buddleja davidii - Vlinderstruik - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum

De bloemen van de Vlinderstruik (Buddleja) zitten vol heerlijke nectar die vlinders aantrekken. Vlinders zijn gek op nectar en mensen zijn gek op vlinders. Fladderend van bloem tot bloem toont de natuur zich op zijn mooist. Vlinderstruiken hebben door hun rijke bloei ook een aantrekkingskracht op mensen. Tevens zijn ze gemakkelijk in het onderhoud en groeien zelfs op arme grond. Geef ze wel een zonnige plek. 

Buddleja is een krachtige groeier en scheutbloeier. Wanneer deze heester in maart flink gesnoeid wordt, krijgt u er in de zomermaanden een prachtige plant met vele bloemen voor terug.  

Vlinderstruiken zijn over het algemeen vrij groot. Groter dan 2 meter is geen uitzondering. Toch kunt u bij ons ook kleinere soorten vinden voor in de kleiner border. Deze blijven zelfs lager dan een halve meter. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Buddleja ‘Blue Chip’, ‘Lilac Chip’ en ‘White Chip’.  Een nieuwe soort is de ‘Dreaming Lavender’ / Bloomtastic. Deze groeit mooi breed en laag en daardoor geschikt voor bloembakken of bodembedekking. Kortom, vlinderstruiken zijn er voor iedere tuin!

Het online aanbod Vlinderstruiken bekijken? Klik hier!