Bodembedekkers


Bodembedekkers - Hoofdfoto - Alchemilla mollis - Vrouwenmantel kopen bij Neutkens

Neutkens heeft een ruim aanbod en een grote voorraad aan bodembedekkers. Deze tuinplanten kunnen u helpen (een gedeelte van) de tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Bodembedekkers zorgen namelijk voor een gesloten vakbeplanting. Hierdoor krijgt het onkruid geen kans meer. Voor elke standplaats (zon of schaduw, vochtig of droog) hebben wij wel een geschikte soort. Net als de meeste planten in ons assortiment staan al deze planten in pot. Dit maakt het voor u mogelijk jaarrond bodembedekkers te planten en kopen.

Onze medewerkers adviseren u graag over welke soort bodembedekker het best bij uw tuin past. Op de infobordjes bij de planten geven wij een advies over het aantal te gebruiken planten per vierkante meter. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt dit met een pictogram duidelijk vermeld. Wanneer u zich aan deze aantallen houdt, groeit het vak binnen een groeiseizoen helemaal dicht!

Hieronder vindt u een overzicht van een aantal goede sterke bodembedekkers. Natuurlijk zijn er nog meer planten bruikbaar als bodembedekker. Deze kunt u allemaal bekijken in ons plantencentrum

Sterke bodembedekkers

Vinca minor – Maagdenpalm

De Vinca minor is een sterke en betaalbare bodembedekker met in het voorjaar blauwe bloemetjes. Er is ook een wit-bloeiende variant met de toevoeging ‘Alba’. Deze staat hieronder afgebeeld. De Nederlandse naam van deze plant is Maagdenpalm. Maagdenpalm groeit het best op een niet te zonnige plaats in de tuin. Vinca minor is wintergroen en heeft een heel natuurlijke uitstraling.

Vinca minor kan vroeg in het voorjaar flink worden teruggesnoeid, zodat een strak tapijtje ontstaat en de bloemen nog beter zichtbaar zijn.

Vinca minor Alba - Maagdenpalm - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Vinca minor - Maagdenpalm kopen? Klik hier!

Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri is een veelgeprezen bodembedekker. De Nederlandse naam van Cotoneaster is Dwergmispel. De plant is groenblijvend en blijft zeer laag. Het vormt een gesloten ‘deken’ waardoor onkruid eigenlijk geen kans krijgt. De Cotoneaster dammeri bloeit in juni met witte bloemetjes waarna er oranje/rode besjes aam de plant komen. De houtige stengels van de Cotoneaster zijn sterk. Je kunt zelfs over de planten heen lopen mocht het nodig zijn.  

Cotoneaster dammeri kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Het is een van de beste tuinplanten om hellingen als slootkanten en taluds mee te bekleden. Door de strakke groei neemt het de vorm van het terrein aan. Ook tegen droogte is deze tuinplant goed bestand. Dit maakt het zelfs mogelijk om Cotoneaster dichtbij grote bomen aan te planten.

Cotoneaster dammeri - Dwergmispel - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Cotoneaster dammeri kopen? Klik hier!

Lonicera ‘Maigrun’

De Lonicera nitida ‘Maigrun’ is een hele sterke heester. Deze tuinplant is groenblijvend en laat zich goed snoeien. Hierdoor is Lonicera ‘Maigrun’ zeer geschikt voor gesloten vakbeplanting en bodembedekking. Lonicera nitida ‘Maigrun’ heeft altijd een frisgroene bladkleur. Er komen geen bloemen aan. Lonicera stelt weinig eisen aan de bodem en kan daardoor op vrijwel elk plekje groeien.

Lonicera nitida Maigrun - Struikkamperfoelie - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Lonicera 'Maigrun' kopen? Klik hier!

Hedera hibernica – Klimop

Hedera of Klimop is een van  de meest bekende tuinplanten. Ze komt ook veel in de vrije natuur voor. Bij klimop denk je al gauw aan een klimmende plant, wat ook zo is. Maar wat de naam niet doet vermoeden is dat ze ook uitermate geschikt is als bodembedekker! Vandaar dat we Hedera hibernica ook hier aanbieden.

Klimop heeft een paar grote voordelen ten opzichte van andere soorten. Hij is wintergroen en goed winterhard. Daarnaast groeien de planten heel snel, zodat grote oppervlakken grond snel worden bedekt. Hedera groeit op elke plek, hoewel een beetje schaduw de voorkeur heeft. Verder zijn Klimopplanten niet duur en laat deze tuinplant zich gemakkelijk snoeien.

Hedera hibernica - Kruipende Klimop - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Hedera hibernica - Klimop kopen? Klik hier!

Waldsteinia ternata

De Waldsteinia ternata is een zeer sterke, groenblijvende bodembedekker. Hij blijft laag en is zeer dicht van structuur. Het blad doet iets denken aan dat van de Aardbei. Deze tuinplant groeit eigenlijk overal, dus ook prima op wat drogere zonnige standplaatsen. In maart-april bloeit Waldsteinia met gele boterbloemetjes. De grote waarde van deze tuinplant zit hem in de bodembedekkende eigenschappen.

Waldsteinia ternata - Goudaardbei - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Waldsteinia ternata kopen? Klik hier!

Euonymus ‘Harlequin’

Euonymus fortunei ‘Harlequin’ is een tuinplant die in de tuin en op ons plantencentrum altijd opvalt. Deze variant van de Kardinaalsmuts moet het niet hebben van de bloei maar van het opvallende bonte blad. De nieuwe scheutjes kleuren spierwit om later in het jaar terug te verkleuren naar gemarmerd wit-groen. Deze Kardinaalsmuts is wintergroen.

Euonymus fortunei ‘Harlequin’ kan prima als bodembedekker worden gebruikt. Geef deze tuinplant in het voorjaar een snoeibeurt om hem mooi laag te houden. Dit zorgt ook voor extra veel witte scheuten in de zomer. Euonymus fortunei ‘Harlequin’ groeit het beste in de halfschaduw of op een zonnige standplaats.

Euonymus fortunei Harlequin - Kardinaalsmuts - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Euonymus 'Harlequin' kopen? Klik hier!

Pennisetum – Lampenpoetser

Ook het siergras Pennisetum kunt u voor vakbeplanting gebruiken. In het Nederlands noemen we Pennisetum het Lampenpoetsergras of gewoon Lampenpoetser. Pennisetum staat het liefst op een zonnige standplaats. Dit siergras is verkrijgbaar in verschillende variëteiten. Op ons plantencentrum voeren we Pennisetum ‘Hameln’,  ‘Little Bunny’ en ‘Little Honey’ in verschillende prijsklassen.

Pennisetum ‘Hameln’ is de hoogste soort van de drie. De halmen worden minimaal 60 cm hoog. De beide andere soorten zijn een stuk lager. Pennisetum ‘Little Honey’ heeft een wit streepje over de lengte van het blad. Alledrie de soorten zorgen voor een gesloten beplanting van uw border.

De prachtige halmen verschijnen aan het einde van de zomer. In de winter verdorren de planten en verkleuren van groen naar strogeel. De halmen zijn ook dan zeker nog decoratief.

Pennisetum alopecuroides Hameln - Lampenpoetsersgras - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Pennisetum - Lampenpoetser kopen? Klik hier!

Carex morrowii ‘Variegata’

Carex morrowii ‘Variegata’ is een sterk siergras. Het is  prima geschikt als bodembedekker. Deze Carex is mooi wintergroen en winterhard. Hij geeft kleur aan de border en sluit de bodem goed af. Onkruiden hebben op termijn geen kans! Carex morrowii ‘Variegata’ wordt op termijn 40 cm hoog. Deze plant groeit het beste op een plekje in de zon of halfschaduw. De Nederlandse naam van deze tuinplant is Japanse Zegge.

Carex morrowii Variegata - Japanse zegge - kopen bij Neutkens planten- en bomencentrum
Online Carex morrowii 'Variegata' kopen? Klik hier!